Astro-foredrag: Langt ude - om det ydre solsystem

Vælg dato og billetter


 

Venue


Brorfelde Observatorium / Hovedbygningen (Auditoriet) Brorfelde Observatorium / Hovedbygningen Observator Gyldenkernes Vej 5
4340 Tølløse, Danmark
Mød Michael Linden Vørnle og tag med ud på en rejse til solsystemets yderste. Foredraget er det tredje i en række på fire i samarbejde med Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Folkeuniversitet Tølløse.

FIRE ASTRO FOREDRAG

Få et videnskabeligt indblik i universets forunderlige verden. Hør et foredrag med en af Danmarks førende astro-eksperter, få indblik i den aktuelle stjernehimmel og oplev den gamle forskerby, Brorfelde Observatorium indefra i de tidstypiske rammer. 

 

PROGRAM

Alle fire foredrag har samme struktur, men begynder på forskellige tidspunkter. Alle foredrag slutter med en gennemgang af den aktuelle stjernehimmel. Som et frivilligt programpunkt, går vi op til kikkerterne for at observere, hvis vejret er klart.

Tjek ind

Præsentation af foredragsholder

Foredrag

Kaffepause

Den aktuelle stjernehimmel

Hvis det er stjerneklart gå vi til kikkerterne for at observere. Alternativt vil der være en fortælling om teleskopet og evt. observation med radioteleskopet.


 

 • 13. februar kl. 19.00-21.30 /Klippeplaneternes verden
   Lektor, Morten Bo Madsen.

De 4 inderste planeter i solsystemet, Merkur, Venus, Jorden og Mars betegnes som klippeplaneter, men så hører ligheden også nærmest op. Der er markante forskelle på forholdene på de fire planeter.

Foredraget vil nærmere beskrive, hvad det går ud på. Morten Bo Madsen er lektor ved afdelingen for astrofysik og planetforskning på Niels Bohr Instituttet. Han har især beskæftiget sig med udforskning af Mars. Han deltager i såvel NASAS som ESOs projekter.

 

 • 13. marts kl. 19.00-21.30 /En særlig håndfuld himmellegemer 
  Lektor, Kjartan Münster Kinch

Små himmellegemer er en bred fællesbetegnelse for alle de mindre objekter i Solsystemet. Betegnelsen dækker et sandt mylder af objekter med navne som asteroider, kometer, dværgplaneter, Kuiper-bælte objekter og andre. Foredraget vil forsøge at give et overblik over dette mylder. Hvad ved vi? Og hvordan ved vi det? Hvordan er de dannet? Og hvad fortæller de om Solsystemets historie? Foredraget vil også præsentere billeder og resultater fra nogle af de nyeste missioner til kometer og asteroider og vil komme ind på, hvorfor disse legemer er af stor videnskabelig interesse. Kjartan Münster Kinch er lektor ved afdelingen for astrofysik og planetforskning på Geologisk Museum.

 

 • 24. april kl. 20.00-22.30 /Langt ude - om det ydre solsystem 
  astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space, Michael Linden-Vørnle

Solsystemets største planeter - Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun - ligger i de ydre dele af vores planetsystem. Her finder vi også dværgplaneterne, langt de fleste af Solsystemets måner og to store depoter af is og sten, der er kilden til de kometer, vi fra tid til anden ser på himlen. Der er således nok at gå i gang med, når vi studerer det ydre Solsystem. I foredraget vil Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space, præsentere de nyeste resultater fra udforskningen af det ydre Solsystem.

 

 • 8. maj kl. 21.00-23.30 /Truslen fra Solen 
  Lektor, Christoffer Karoff

På Solens overflade forekommer der fra tid til anden enorme eksplosioner, der kan sende flere millioner grader varmt plasma mod Jorden. Dette plasma kan være særdeles farlig for vores satellitter, for ozonlaget og for alle elektriske installationer på Jorden. Christoffer Karoff er lektor i astronomi og fysik ved Aarhus Universitet. 

 

"Astroforedrag" bliver til i samarbejde med Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Folkeuniversitet Tølløse.


 

Billetter og praktisk information

1 foredrag: 125 kr. Købes online eller i døren, så længe lager haves.

4 foredrag: 395 kr. Der er kun 30 billetter i forsalg af denne type, og de sælges KUN online op til dagen før første arrangement, den 13. februar. 

 

NB! Brorfelde Observatorium forbeholder sig retten til at ændre i programmet, grundet vejrforhold eller andet.

Vigtigt! Købte billetter refunderes kun i tilfælde af aflysning af arrangementet. Billetgebyr, samt transaktionsgebyrer i forbindelse med køb af billetter refunderes ikke. For mere info vedrørende betingelser og køb af billetter, klik her!

Forening på Observatoriet

Brorfelde Astronomiske Vennekreds er en forening, som holder til på Observatoriet. Sammen med Københavns Astronomiske Forening har de deres eget foreningshus. 

Hop til foreningens egen hjemmeside 

BelépésAz alábbi közösségi oldal fiókokat is hozzácsatolhatja fiókjához:

sign in with google